Moro med maten!

AKTIVISERING OG MENTAL STIMULERING:
For mange hunder er nok ‘hjernetrim’ og mental stimulering noe som kan bli litt oversett i hverdagen. Men det er minst like viktig som fysisk mosjon- i noen tilfeller faktisk viktigere. Hunden trenger selvfølgelig fysisk aktivitet også, men hvis du ønsker en avslappet og tilfreds hund må den få begge deler!

Kong Extreme

En veldig enkel måte å gi hunden din mer mental stimulering er å slutte med matskål, og bruke matleker og aktiviteter isteden!
Mye morsommere for hunden din, og det har mange fordeler:
  • Hunder er genetisk programmert til å søke etter mat- det setter i gang produksjon av velværehormoner (serotonin, dopamin, endorfiner)
  • Hunden din aktiviseres uten at det krever stor innsats fra deg, og blir fornøyd og sliten
  • Snusing, tygging, gnaging og slikking virker beroligende og avslappende
  • Hunden lærer å løse utfordringer, noe som gir trygghet og selvtillit
  • Det kan hjelpe hunden utvikle mer tålmodighet og frustrasjonstoleranse
Noen gode alternativer er:
– Kong
– Snuseteppe
Søk: Gjem mat rundt i rommet og la hunden din finne den (du må kanskje hjelpe til litt de første gangene, det er helt ok).
– Strøfóring: strø rett og slett hundens mat på bakken. Kortklipt gressplen er ideelt. Begynn med et lite område, si 1m x 1m, og strø bare noen biter om gangen mens du oppmuntrer hunden til å søke. Etterhvert kan du gjøre søksområdet større og større, og legge ut maten før du sender hunden ut for å lete.
– Forundringspakke: Spar eggekartonger og pappesker, og bruk avispapir eller gråpapir til å pakke tørrfórbiter i små bonboner. Fyll esken og la hunden din rive og dra og grave ut maten. Etterhvert kan du bruker flere ekser inni hverandre (husk å fjerne teip og stifter først).
– Lykkekaker: Spar på dorull- og tørkerulltuber, legg mat inni og brett endene inn, så får du morsomme ‘lykkekaker’ for hunden. Hvis du gjemmer de og lar hunden søke blir det enda morsommere!

Snuseteppe

Uansett hvilke aktiviteter og produkter du velger, så er det lurt å gjøre det veldig enkelt for hunden din å få tak i maten de første gangene- du vil jo ikke at den blir frustrert eller bare gir opp før den oppdager hvor gøy dette faktisk er! Så kan du gjøre utfordringene gradvis vanskeligere ettersom hunden din blir flinkere.
Tips: sjekk Facebook gruppa Canine Enrichment for masse bra ideer og inspirasjon.