For mye av det gode..?

Mat er ofte en av de enkleste belønningene å bruke til hundetrening, og en effektiv forsterker for de fleste hunder. Jeg bruker masse godbiter til trening! Men det kan jo være fort gjort å rett og slett gi litt for mye kalorier- særlig hvis man f eks trener oftere enn før eller bruker mye mat ifm nyinnlæring/ adferdsmodifiserende trening. Eller kanskje du også har en seniorhund, som forbrenner mindre enn før?

Overvekt er jo et stort helseproblem for hunder idag, og vil du holde hunden din frisk og smertefri er noe av det beste du kan gjøre å holde den slank og fin.

Siden dette har vært tema på flere konsultasjoner i det siste, tenkte jeg å dele noen tips her også. For å unngå at hunden din legger på seg selv om du bruker mye godbiter, eller redusere vekta uten å slutte med mat som treningsverktøy:

 • Husk å regne med godbiter og tyggesnacks i hundens dagsrasjon- den bør ikke få MER mat selv om du bruker mat som belønning. Ikke glem å redusere fórmengden når det blir mer godbiter.
 • For å «spare» kalorier kan du bytte til et slankefór. Hvis du gir råfór, sammenlign hvor mye kalorier/ fett de ulike variantene har og velg de magreste.
 • Grønnsaker! Rå gulrot eller søtpotet f eks har nesten ingen næringsverdi for hunden, og mange hunder liker det hvertfall godt nok til å bruke som belønning for enkle oppgaver som når dere trener hjemme på noe hunden allerede kan. Så kan du spare pølsebiter og ost til trening på vanskeligere oppgaver/ i forstyrrende miljøer.
  Avhengig av hva din hund liker såklart, men jeg har truffet mange hunder som digger
  – gulrot/ søtpotet/ gresskar
  – bær
  – frosne erter (ja, faktisk)
  – eplebiter
  – mandarin/ vannmelon/ ananas
  – agurk
  – brokkoli

  Bonustips: grønnsaker egner seg også godt som «vomfyll» hvis du har redusert mengden mat men hunden virker veldig sulten, eller som fyll i frossen Kong eller lignende- jeg rasper/ moser og blander eventuelt med litt kefir eller geiteyoghurt.

 • Velg magre tyggesnacks. Ku- eller kaninører har f eks mye mindre fett enn griseører.
 • Oppgrader kjedelig tørrfór/ slankefór til bedre belønning: bland med en skje varmt vann og en liten bit av noe som lukter sterkt- f eks pølsebit, leverpostei eller blåost. Rør rundt og la fóret marinere i 15 min. Vipps så blir fórkulene veldig mye bedre!
 • Godbiter av frysetørka magert kjøtt kan være et supert alternativ til typ pølse/ kjøttbolle.

Reklame/ tips: Jeg liker Provit Go’biten Sei eller Lever👍 Fås bl a hos www.qualipet.no hvor du får 15% rabatt med kode DOGDYNAMICS

 • Slankefór og allergifór kommer også ofte i en våtfór-variant, som kan forvandles til godbiter. Du kan:
  – Skjære opp i små terninger og putte i fryseren, ta ut en håndfull når du skal trene. De holder fasongen og klisser ikke lenge nok for en treningsøkt.
  – Spre våtfóret tynt utover bakepapir og tørk i stekeovn på laveste varme. Del/ bryt opp i passende størrelse.
  – Kjøp en silikontube på apotek/ nett og fyll med våtfór. Kjempekjekk å ha i lomma og belønne hunden med et slikk, uten søl og kliss!

Og husk at godbiter til trening ikke trenger å være så store. Max på str med en ert, mindre for små hunder!
Hvis du f eks vanligvis skjærer en pølse i 20 biter er de altfor store (og hunden får sannsynligvis i seg vanvittig mye pølse…). Til min STORE hund deles en pølse i 4 på langs og kuttes i TYNNE skiver- jeg tipper jeg får 150-200 godbiter ut av 1 grillpølse…

Har du andre gode tips? Fortell gjerne i kommentarfeltet!

(Bilde lånt fra Pixabay)