Forhindre uønska adferd

Har du en sokketyv?

Hvorfor det er så viktig å forhindre uønska adferd?

På valpekurs, unghundkurs og adferdskonsultasjoner snakker vi alltid om hvor viktig det er å være proaktiv og forhindre uønska adferd FØR den faktisk skjer, istedenfor å reagere/ prøve å stoppe adferden først når hunden allerede har rukket å gjøre ‘feil’!
Mange tenker at det er unødvendig, eller lurer på hvordan hunden lærer noe da. Andre syns at det høres upraktisk eller slitsomt ut. Noen lurer på hvordan jeg kan hjelpe de, uten å se selve problemet.
Så bør vi vente med å reagere eller avbryte til hunden gjør noe dumt?
Nei! Det her er KJEMPEVIKTIG! Ikke bare for oss som velger å trene belønningsbasert og derfor vil skape muligheter for å belønne ønska adferd istedenfor å stoppe uønska adferd, men for mest mulig effektiv og varig læring:
Det første skrittet til å endre adferd er å forhindre at hunden får mulighet til å fortsette å praktisere den uønska adferden!
Hvorfor? Fordi hver gang hunden gjentar en handling så forsterkes akkurat den adferden– dvs sannsynligheten ØKER for at hunden vil gjøre samme igjen; enten det er bjeffe på forbipasserende, hoppe opp på gjester eller stjele sokker!
Adferd som gjentas blir en vane, og det sies ikke uten grunn at gammel vane er vond å vende… det gjelder på godt og vondt. Så mens vi lærer hunden HVA den faktisk skal gjøre isteden (trening tar jo litt tid), så bruker vi kontrolltiltak for å unngå at hunden får fortsette å øve seg (og bli flinkere til) ‘feil’ adferd- f eks vi lar ikke hunden ‘patruljere’ hagen på egenhånd, vi har hunden bak trappegrind når besøk kommer og vi rydder vekk sokker.
Tenk på hjernen til hunden din som en skog. Fra impuls til handling går det stier gjennom skogen, som leder til ulike adferdsmønstre.
Stier som brukes ofte holdes åpne og er lette å følge.
Stier der ingen går gror igjen og forsvinner.
Jobben vår er å lage fine stier, uten ugress, som leder dit vi vil; så hundens hjerne lett finner veien til ønska adferd.
Mens stien som leder til kanten av stupet bør helst få gro igjen så den blir vanskeligst mulig å finne.
Det er veldig viktig å huske på, at hver gang hunden praktiserer en adferd du ikke ønsker så blir den flinkere til det. Derfor er det ikke unødvendig, men derimot veldig smart, å forhindre at hunden får mulighet til å gjøre ‘feil’ i utgangspunktet.
(Og klarer man ikke trene mannen sin til å rydde sokkene sine så trener man hunden til å komme til deg med alle sokker den finner, istedenfor å stikke av med de eller tygge de istykker… #truestory #problemsolved)