Godbiter og belønning

Til trening og belønning er det lurt å bruke litt variert utvalg av godbiter, så hunden alltid er spent på hva den kanskje får. Men uansett hva slags godbiter du velger, så må det være noe hunden liker GODT hvis du vil holde motivasjonen oppe- det er jo hunden som avgjør hva den liker!

Sa du godbitsmaking?

Prøv deg litt fram, hunden din vil syns det er supert å ha godbitsmaking!

Målet er å identifisere 3 ulike typer belønning; med 1-stjerners (liker), 2-stjerners (liker veldig godt) og 3-stjerners (ELSKER!!) verdi for akkurat din hund. Da kan du enklere tilpasse belønning i forhold til vanskelighetsgrad og miljø.
F eks
 ⭐️ til å vedlikeholde ting hunden allerede har lært
 ⭐️⭐️verdi til å lære nye ting
 ⭐️⭐️⭐️verdi til spesielt vanskelige ting
  • Vanlig tørrfor kan ofte brukes som 1-stjerners belønning, og du kan blande inn noen små biter med kjøtt/ ost/ eple/ gulrot eller andre ting hunden din liker, så blir det litt lotteri- “jeg får noe godt, men HVA er det denne gangen??”
  • Mange typer frukt og grønnsaker kan være et fint alternativ for hunder som må passe vekten (ikke druer /rosiner eler løk). For en hund jeg jobbet med var den ultimate belønningen frosne erter!
  • Du kan også forvandle vanlig tørrfór til 2- eller til og med 3- stjerners godbiter ved å marinere det med noe som har mye lukt og hunden liker godt: Putt litt av dagens tørrfórporsjon i en plastboks, sammen med noen biter ost/ vom/ makrell/ annen aromatisk herlighet, og tilsett en spiseskje varmt vann. La det stå i 15 minutter, og du har forvandlet kjedelig tørrfor til duftende godis!
En enkel måte å teste om belønningen du bruker er god nok er å se hva hunden gjør umiddelbart etter at den har fått belønningen: ser hunden på eller mot deg for å se om det kommer mer?
Eller gir den blaffen og stikker den av gårde? Da må du finne en måte å gjøre belønningen bedre på! Kanskje bedre godbit, eller levere godbiten på en morsommere måte (f eks kaste bortover bakken eller la hunden ´jage’ godbiten i hånda di)?
TIPS:
– Godbiter til treningsbruk skal være små nok til at hunden kan spise de raskt uten å måtte tygge (tenk lillefingernegl eller mindre)
– Bruk hundens mat til trening der maten er bra nok
– Bland noe godt og smakfullt (leverpostei, kjøttkraft, små ostebiter som lukter sterkt) i den vanlige maten så kan du kanskje slippe unna med å belønne mer med tørrforet
– Har du en hund som går fort lei? Skjær opp flere sorter i bittesmå biter, og fordel i porsjonsposer som passer for en dag. Frys de du ikke trenger. Slik kan du kjøpe f eks pølser, fiskepudding og kylling billig, og få brukt det opp uten at det blir dårlig tilogmed hvis du har en liten hund eller hund som liker variasjon
– Spar de beste godbitene til den treningen hunden syns er vanskeligst, for eksempel store forstyrrelser. Bruk kjedeligere godbiter for enklere oppgaver og ting hunden kan godt.
– Tubeost, porsjonsbokser med leverpostei og babymat på pose er enkelt å ha i lomma! Og hunden trenger bare et lite slikk hver gang. Hvis hunden din er vill etter leverpostei er det f eks en super belønning å bruke for innkallingstrening- bare vipp fram boksen og la hunden meske seg (bare pass på å holde godt i boksen/ tuben så ikke hunden stikker av med hele herligheten, eller i verste fall svelger emballasje )!
PS En del kjøpegodbiter er fulle av farge- og tilsetningsstoffer som jeg personlig velger å styre unna. Det er lurt å lese ingredienslisten, velg produkter av rent kjøtt.
Jeg bestiller oftest godbiter fra www.qualipet.no. De har produkter av høy kvalitet, og bl a en genial leverpaté på tube som jeg og kursdeltagerne mine digger! Du får 20% rabatt hos de med rabattkode DOGDYNAMICS