Hjelp, hunden spiser bæsj!

Hjelp, hunden spiser 💩!

Er det normalt?
Vi syns det er sykt ekkelt, men hunder spiser gjerne bæsj… Det er ganske normalt faktiskHunder er åtseletere, løshunder lever jo av søppel, matrester og avfall.
Selv om vi vemmes og skjemmes bare ved tanken, så deler ikke hundene våre den oppfatningen. Hunder oppsøker, snuser og markerer jo på avføring fra andre hunder- og noen hunder spiser bæsjen de finner. Egen, andre hunders, ku-/heste-/ saue-/ elg-/ harebæsj, kattebæsj og revebæsj…
Er det farlig?
I de fleste tilfeller er det ikke veldig farlig hvis hunden din spiser bæsj; men det er selvfølgelig en risiko for at den får i seg parasitter, smitte eller medisinrester hvis den spiser avføring fra andre dyr.
Men hvorfor??
Det er mange teorier om hvorfor hunder spiser bæsj. Valper og unghunder prøvesmaker f eks det meste de kommer over. Andre potensielle forklaringer er alt fra helsemessige årsaker og mangelfull ernæring, til oppmerksomhetssøkende adferd og at hunden lærer at bæsj er verdifullt fordi eier tydeligvis er veldig interessert i å ha den for seg selv! Men det er også sannsynlig at hunder spiser bæsj rett og slett fordi de syns det lukter/ smaker godt…
Uansett om hunden spiser egen eller andres bæsj, så er det først og fremst lurt å passe på at du ikke lager en big deal ut av det hvis hunden allerede er i gang med bæsjespisinga… Hvis du lager masse oppstyr for å stoppe hunden/ ta fra den bæsjen kan hunden lærer at
a) det er en effektiv måte å få oppmerksomhet på
b) bæsj er mer verdifullt enn den trodde og derfor viktig å få tak i…
c) den må spise bæsjen fortest mulig og kanskje tilogmed forsvare bæsj den finner så du ikke tar den…
Hva gjør jeg da??
Som med all annen trening, å bare reagere problemsituasjonen oppnår lite. Den mest effektive strategien er å gjøre ditt beste for å forhindre at hunden får tak i bæsj i utgangspunktet (ja, jeg veit at det ikke alltid er så lett), OG trene for problemsituasjonen!
Hvis hunden spiser 🐮/🐱/🐴/🦌/🦆/🦊/🐑bæsj
  • Lær hunden din å melde fra om bæsj: I det øyeblikket du ser at hunden har fått ferten av en deilig dynge, så begynner du å putte superdigge godbiter i hunden. Hvis du er konsekvent med det en stund og bruker god nok belønning, så vil hunden din etterhvert begynne å se på deg i forventning om godbiter når den oppdager en bæsj. Pass på å belønne skikkelig godt når hunden selv velger bort fristelsen!
  • Klikker/ belønningsord kan med fordel brukes i innlæringa- klikk/ si bra! når hunden oppdager bæsj og belønn hos deg selv. Du kan trene på tur nårsomhelst dere ser en bæsj, men det er lettest i starten hvis du forbereder en «treningsbæsj» som du vet hvor er.
  • Lær inn en sikker kontaktlyd/ stoppelyd med belønning. Tren masse utenom problemsituasjoner og rundt mindre fristende fristelser først. Vær raus med belønning, lær hunden at det er veldig lønnsomt å høre på deg og å komme vekk fra gradvis større forstyrrelser (tom skål, kjedelig leke, skål med tørrfôr, kul leke, skål med godis osv)
  • Tren på å gå forbi/ komme vekk fra ulike ting som frister! Det kan være så enkelt som å lære hunden at når det dukker opp en fristelse (f eks en godbitskål eller en leke) så kaster du godbiter på bakken foran den. Når hunden ser på deg for å sjekke om du har mer kan du rose og gi en belønning til vekk fra fristelsen. Du kan starte treningen inne med f eks en tom skål, og gradvis plassere større fristelser som dere «møter» ute på tur rundt et hjørne eller i grøfta. Øvelse gjør mester! Hvis du vil at hunden skal lykkes IRL må du passe på at hunden får øve masse på at det lønner seg å la fristende ting være og bli med deg isteden🐕😊
  • Unngå å bli sint, det eneste du sannsynligvis oppnår med det er at hunden lærer å stikke av/ gjemme seg for å spise bæsj…
Hvis hunden spiser egen bæsj:
  • Du må være med hunden ut og plukke opp umiddelbart.
  • For å ikke ende i en konkurranse med hunden om hvem som får tak i bæsjen først er det lurt å lære hunden å sitte for godbit, eller søke etter godbiter som du kaster litt vekk, med en gang hunden har gjort fra seg.
Andre nyttige ferdigheter å trene på er:
– Innkalling fra ulike fristelser (øvelse gjør mester! Tren på ferdighetene UTENOM problemsituasjonen)
– Slipp (jeg liker denne metoden: https://youtu.be/ndTiVOCNY4M)
– Sitt/ Ligg (så du kan parkere hunden mens du fjerner bæsjen)
Er det underliggende helsemessige årsaker så å selvfølgelig disse behandles.
Er det ernæringsmessige faktorer så kan en endring i diett til en annen proteinkilde, lettere fordøyelig fór eller probiotika for mer balansert tarmflora være verdt et forsøk.
For hunder på slanker’n kan det hjelpe å gi mer vomfyll (f eks rå gulrot eller søtpotet), så hunden får bedre metthetsfølelse. Hvis hunden spiser egen avføring kan det hjelpe å gi fordøyelsesenzymer for å unngå at hunden tiltrekkes av ufordøyde «rester» i avføringa.

Kort oppsummert: 
💩Forsøk å ligge et skritt foran
💩Lær hunden din at det er lønnsomt å komme vekk fra ting som frister, og tren masse på disse ferdighetene
💩Ikke få panikk hvis hunden din spiser litt bæsj