Hjelp, valpen knurrer/ glefser!

Denne uka fikk jeg en e-post fra en tidligere kursdeltager, med spørsmål om råd. Valpen hadde ved et par anledninger knurret og glefset når den har fått tak i noe den ikke skal ha og eier prøver å ta det tilbake, eller ta valpen ned fra sofaen der den ikke skulle være. Tenkte at det kanskje er nyttig å dele svaret jeg ga:

Min!

Det vi hundetrenere kaller for ressursforsvar er et ofte misforstått område, og det er veldig fort gjort å gjøre vondt verre hvis vi håndterer det med å bli strenge eller sinte. Å forsvare noe hunden oppfatter som sitt er helt naturlig adferd for hunder- de har ikke samme forståelse av mitt/ ditt og rett/ galt som oss, og da blir det lett misforståelser!
Det hunden har under seg eller i munnen ser den som sitt. Andre hunder vil stort sett heller aldri prøve å ta det!
Hvis vi forsøker å ta fra/ fysisk flytte hunden opplever hunden oss fort som en trussel, og at den må forsvare seg for å beholde det den har. Da kan den reagere med å f eks knurre eller glefse- hunden bruker de aller tydeligste signalene den har for å si «STOPP! GÅ VEKK!»
Svaret er derfor å unngå å ende i konflikt med hunden. Ikke å ‘vise hvem som er sjefen’- da bekrefter vi bare for hunden at vi ER en trussel, og hunden lærer bare å reagere mer/ raskere neste gang!
Så hvis vi har en hund med tendens til ressursforsvar, må vi ha litt is i magen. Det er veldig lett å reagere instinktivt med å bli sint i slike situasjoner, men det er ikke så smart…
Å dele eller gi fra seg ting den har er ikke naturlig for hunder. Derfor er det viktig å lære valpen at det er lurt å gi deg det den har; og at mennesker og spesielt menneskehender rundt mat, tyggebein og andre ting hunden har ikke er en trussel. Isteden lærer vi valpen at det lønner seg å gi oss ting, og at det er bra hvis mennesker kommer bort mens den spiser eller har tyggebein!
Noen enkle og effektive grep for å forebygge mat- og ressursforsvar hos både valper og voksne hunder er:
  • Gå forbi og tilsett noen biter godis i maten når valpen spiser. Gjenta over flere dager til du ser tydelige tegn på glad forventning når valpen ser deg komme bort mens den spiser
  • Gjenta samme prosess med tyggebein og leker
  • Når valpen er skikkelig glad for å se deg, og gjerne også slipper det den har i påvente av din belønning anbefaler jeg å øve på å bytte tyggebein mot noe ekstra godt, og gi tilbake tyggebein. Vinn- vinn for valpen!
  • Gjenta med leker og andre ting du lar valpen få tak i
  • Aldri ta fra valpen, alltid bytte; og det du bytter med bør alltid være bedre (i valpens øyne) enn det den har!
  • Øv masse på å bytte kjedelige ting og gi valpen tilbake det den hadde- vinn/ vinn!
  • Unngå å jage/ ta fra valpen ting uten å bytte. Da blir det fort en morsom lek for valpen, eller den blir uvillig til å gi deg ting fordi den er redd for å miste det
  • Lær barna at hvis valpen har/ tar noe den ikke skal så må de rope på en voksen
Kriseløsning hvis valpen får tak i noe som er veldig verdifullt eller veldig farlig: løp vekk fra valpen, f eks til kjøleskapet og finn frem noe kjempespennende! Da vil valpen sannsynligvis enten slippe det den har for å komme og se hva du har, eller komme med det den har så du kan bytte.
Hvis hunden må flyttes, unngå å gjøre det fysisk. Gå heller vekk og rop på hunden, og belønn den for å komme. Da vil hunden lære at det lønner seg å høre på deg!
Det viktige umiddelbart er å forebygge ved å lære hunden at det lønner seg å høre og gi deg ting, og unngå å ende i konflikt med hunden så den mister tillit og problemet forverres.
NB! Tipsene over er forebyggende. Hvis hunden din allerede har ressursforsvar anbefaler jeg å booke en konsultasjon slik at du kan få et treningsopplegg tilpasset din hund.