Hunden knurrer

«Hunden min knurra på meg!»
En setning jeg oftest hører uttalt med sjokk og vantro. Eier er sint (og kanskje redd), og føler at hunden har gjort noe fullstendig uakseptabelt og fryktelig galt. Veldig ofte, når en eier forteller meg at hunden knurret, så forteller de at de oppfattet knurringen som en ’utfordring’- et tegn på at hunden er urimelig og aggressiv, eller ‘ypper’ til konflikt.
Ironien er at knurring faktisk er det helt motsatte- hunder knurrer for å UNNGÅ konflikt!
Knurring er normalt. Hunder knurrer. Det er kommunikasjon (VIKTIG kommunikasjon)- ikke en personlig fornærmelse…
Selv om hunder ikke snakker på samme måte som oss, så har de et rikt og komplekst språk. De kommuniserer med kroppsspråk, lyd og lukt.
Hundens lyder inkluderer piping, klynking, bjeffing, uling, murring- og knurring.
Hunder er sosiale dyr, og hundens språk fungerer først og fremst for å FORHINDRE konflikt/ aggresjon: slåssing er for risikabelt til å være en god overlevelsesstrategi!
Knurring er inget unntak. Hunden som knurrer sier: «Stopp! Jeg ønsker ikke konflikt, men jeg liker IKKE det som skjer nå».
  • Hunder knurrer ikke uten grunn, og ytterst sjelden uten å gi andre tegn på stress først.
  • Når hunder blir ukomfortable kan du nesten alltid se endringer i kroppsspråket deres først- f eks hunden blir lav eller stiv i kroppen, ser vekk, slikker seg over nesen, viser det hvite i øynene. Men vi mennesker overser ofte disse signalene, og ingen hører etter før hunden knurrer- hunden blir tvunget til å snakke med STORE BOKSTAVER for å bli hørt. Istedenfor å bli redd eller sint, vær takknemlig for at hunden kommuniserer med deg!
  • Knurring er ikke det samme som aggresjon- knurring er bare den eneste måten hunden føler den kan gjøre seg hørt på hvis andre forsøk på å kommunisere har blitt ignorert! Knurring er hundens måte å si «STOPP! DETTE LIKER JEG IKKE!».
  • Å straffe eller korrigere knurring kan føre til at man ‘skrur av’ et veldig nyttig alarmsystem. Hvis hundens kroppsspråk ignoreres, og knurring ikke respekteres, så sitter hunden bare igjen med ett eneste alternativ: å bite.

Så hva bør man gjøre hvis hunden knurrer?
  • Umiddelbart: STOPP det du gjør og skap avstand mellom deg og hunden, eller mellom hunden og det den knurrer på
  • På kort sikt: Hvis det er noe hunden MÅ gjøre, finn en vei til ønsket resultat uten å gå i konflikt med hunden. F eks hvis hunden knurrer når du kommanderer den ned fra senga, gå vekk eller ut av rommet og rop på hunden (og belønn hunden når den kommer, så lærer den at det lønner seg å høre på deg og får mer lyst til å høre etter i framtida)
  • På lang sikt: Spør deg selv HVORFOR hunden er ukomfortabel med situasjonen som utløste knurring. Svaret er nemlig å jobbe med årsaken. Lag en plan eller få hjelp til HVORDAN du kan gå fram for å lære hunden bedre alternativer. F eks tren på ‘hopp opp’ og ‘gå ned’ med bruk av belønning slik at hunden gladelig flytter seg når du ber om det fordi du har lært den at det lønner seg!
  • Og spør deg selv hva din egen motivasjon er. Jeg ser ofte eiere som går i konflikt med hunden fordi de tror de må ‘vise hvem som er sjefen’. Den tankegangen kommer fra utdaterte teorier om hundeoppdragelse,  og vil bare skade forholdet og tilliten mellom deg og hunden din. I tillegg til å potensielt gjøre problemet VERRE. Det er INGEN grunn til å ta ting fra hunden eller tvinge hunden gjennom noe bare for å vise at du kan.
Aller viktigst: ikke bli sint på eller korriger hunden for å knurre. Da risikerer du bare at den lærer at knurring ikke fungerer og at den må bite isteden.
«Å straffe hunden for å knurre er like lurt som å ta ut batteriene i røykvarsleren» 
~ Dr Ian Dunbar
Her er et par andre fine artikler om knurring: