Hunder og smerte

Kan hunden din ha vondt? Det kan være veldig vanskelig å vite. De fleste hunder er stoiske og skjuler smerter godt.

Har hunden vondt?

Når jeg har adferdskonsultasjoner er en grundig sjekk hos dyrlegen noe av det første jeg ber om, for å utelukke eller behandle eventuelle smerter som årsak eller bidragende faktor til hundens adferd. Ofte viser det seg dessverre at hunden faktisk har fysisk ubehag som ikke har blitt oppdaget.
Forskning bekrefter en klar sammenheng mellom smerte og aggressiv adferd, smerte og lydsensitivitet, smerte og frykt/ fobier, smerte/ allergi/ kløe og kronisk stress…
For å gjenkjenne tegn på at hunden din har vondt må du være flink til å observere hunden nøye og legge merke til avvik fra normalen for din hund.
Et typisk tegn er adferdsendring- hvis hunden din plutselig endrer adferd bør du booke en time hos dyrlegen!
Det er ofte vanskeligere å se endringer som skjer gradvis. Kroniske lidelser som f eks artrose blir verre over tid, og fanges derfor kanskje ikke opp før hunden får store smerter.
Her er noen vanlige tegn på at hunden har vondt:
Irritabel: Hunden blir mer gretten enn før, kanskje den knurrer eller glefser ved berøring eller mot andre hunder
Slikking/ gnaging: Hunden slikker eller gnager mye på f eks ledd, poter eller overflate som teppe/ seng (overdreven slikking av overflater kan ha en sammenheng med mage/ tarm problemer)
Tilbaketrukken: Hunden er ikke like ivrig til å hilse, hoppe opp eller kose; og tilbringer mer tid for seg selv
Treg på tur: Hunden går saktere, blir hengende etter, snuser mer, eller setter/ legger seg og vil ikke gå videre
Stiv og støl: Hunden sliter med å reise seg eller virker stiv etter hvile, blir tregere til å sette/ legge seg eller nøler med å hoppe opp i sofa/ seng eller inn i bil
Lat: Hunden blir mindre interessert i å leke, vil ikke bli med på tur, sover mer
Så selv om hunden ikke tydelig halter, piper eller viser at noe er galt kan den ha smerter! Ta kontakt med en fagperson hvis mistenker at hunden din kan ha vondt. Jo tidligere hunden får behandling jo bedre blir ofte prognosen også.