Ny valp: Alenetrening

Alenetrening

Det er mange som har fått seg valp nå, og på valpekurs får jeg rett som det er spørsmål om når valpen kan være alene hjemme. Så jeg deler noen topp tips igjen:

Hvordan lærer jeg valpen å være alene hjemme? 
Svaret er at alenetrening er en gradvis prosess, og når valpen er klar for å være alene i korte perioder varierer veldig!
Noen ganger er forventningen at valpen skal være alene hjemme flere timer etter bare et par uker (når eier kanskje skal tilbake på jobb f eks). Det er ikke realistisk. Små valper er rett og slett ikke lagd for å være alene! Det er noe valper må lære å takle gradvis.
Valpen trenger også tid til å modnes- de fleste valper blir bedre i stand til å håndtere å være alene ettersom de med alderen blir mer uavhengige og tryggere uten deg.
Det som er sikkert er at det går ikke å fikse separasjonsstress ved å utsette valpen for separasjon som forårsaker stress…
En stressa valp vil bli MER stressa og bare få bekreftet at det er KJIPT å være alene.
Unngå derfor at valpen må være alene i lengre perioder/ situasjoner enn den takler (altså ikke alene hjemme enda, eller ikke alene lenger enn X minutter. Få ev noen til å passe valpen hvis dere må bort)!
Først og fremst handler alenetrening om at valpen må føle seg trygg! Så lenge du passer på at valpen ikke blir utsatt for separasjon som resulterer i høyt stress, bygger selvtillit og mestring, og lærer valpen å takle frustrasjon; så er sjansen stor for at den lærer å slappe av alene i korte perioder ganske fort- så snart den er gammel nok.
Men å måtte være alene før valpen takler det vil oftest gjøre problemet verre, og lære valpen at å være alene IKKE er ok.
Frustrasjon er også ofte en stor del av årsaken til at mange valper protesterer hvis de blir forlatt, og noe som valper gradvis må lære å håndtere- akkurat som små barn. Dvs at å være bak grind/ lukka dør/ i stengt bur resulterer i frustrasjon som valpen foreløpig kanskje ikke takler, og som dermed fører det til stress og panikk.
Nøkkelen til alenetrening er gradvis tilvenning. Valpen bør lære 2 ting før du i det hele tatt vurderer å gå ut av huset:
1. Å velge selv å ikke følge etter deg overalt
2. At din oppmerksomhet ikke alltid er tilgjengelig (selv om du er tilstede)
Her er noen tips og øvelser jeg bruker å dele med mine kursdeltagere:
  • Faste hvileperioder
Det er lurt å legge opp til forutsigbare faste hvileperioder for valpen i løpet av dagen, etter perioder med aktivitet. Da skjer det ‘ingenting’, og du bare er kjedelig. Hvis det er lettere for valpen å finne roen på et avgrenset område kan du bruke valpegrind eller et lett bånd. Les en bok, sjekk e-post, skriv handleliste… Valpen lærer at du ikke alltid er tilgjengelig, selv om du er tilstede.
Da blir det etter hvert mindre viktig for valpen om du er fysisk tilstede eller ei, for den har lært å slappe av og underholde seg selv når du er opptatt.
Etter hvert som valpen finner roen og slapper av/ sovner kan du begynne å bevege deg litt rundt (vanne blomster, tørke støv), og deretter begynne å gå ut og inn av rommet. Bare rett ut og inn igjen til å begynne med. Når valpen ikke bryr seg om at du kommer og går kan du strekke tiden du er vekke litt og litt lenger (bare noen sekunder i starten).
  • Mikrofravær
Start alenetreningen med å lage en liste over «mikrofravær»- det er alle de små tingene du gjør i hverdagen som betyr at du går vekk fra valpen eller ut av rommet.
F eks
– Hente et glass vann
– Lage kaffe
– Gå på do
– Sette på klesvask
– Ta ut søppel
– Hente posten
– Henge klesvask
– Osv
Her har du nemlig masse små treningsmuligheter!
For å gjøre ditt fravær mer positivt, kombiner disse små mikrofraværene med matStart med de korteste:
Hver gang du skal hente noe å drikke eller gå på do, kast noen små godbiter utover gulvet til valpen før du går ut av rommet. Du kan bruke litt av valpens daglige tørrfor-rasjon. Valpen lærer at det skjer noe bra hver gang du går, og at du alltid kommer tilbake før den blir stresset eller redd- for du er jo bare ute av rommet en veldig kort stund i starten! Gradvis over neste uker bygg opp til å gjøre de tingene som tar litt lenger tid.
  • Dine måltider/ når du jobber på hjemmekontor
Når du spiser eller jobber på PC er det også fine treningsmuligheter. Gi valpen f eks en fylt Kong med litt av sin middag i, mens dere spiser/ jobber. Gi denne i valpens seng (ev valpegrind/ bur), som du plasserer nære deg i starten. Slik belønnes valpen for å ligge rolig på plassen sin mens du spiser, og du får matro.
Gradvis over neste uker, flytt sengen/ grinda litt og litt lenger vekk, til valpen ligger der du ønsker at den skal være mens menneskene spiser.
Hvis valpen får godsaker å kose seg med når du er utilgjengelig, blir det mer positivt at du er utilgjengelig- og hvis det er greit at du er utilgjengelig blir det etterhvert mindre viktig om du er fysisk til stede eller ikke!
Dette er noen enkle grep du kan gjøre til en del av hverdagsrutinen med ny valp i hus, for å hjelpe valpen blir trygg alene så fort som mulig.