Ro-trening

Ro-trening

Det er mye snakk om at ro-trening er viktig… men ikke like mye snakk om hvordan man faktisk gjør det. Derfor har jeg skrevet et innlegg om en av metodene jeg liker å bruke.

Mål: å lære hunden din å slappe av på teppet sitt. Du må ikke bruke et teppe; men jeg liker at teppet i seg selv blir et signal på å roe seg og slappe av, og du får en mobil «av-knapp» som kan tas med overalt (besøk, kafé, trening, dyrlegen osv).
Du trenger: et lite teppe (f eks fleece, håndkle, badematte, yogamatte) og mange, små godbiter- noe hunden din liker, men ikke blir altfor gira over. Hundens vanlige tørrfor kan fungere bra!
Tren i 3- 5 minutter om gangen, men gjerne flere ganger daglig. I starten er det lurt å trene når hunden allerede er litt trøtt, så den egentlig er klar for å slappe av uansett.
Vær ‘kjedelig’ og rolig.
Sitt i en avslappet stilling så du ikke lener deg over hunden, gjerne med siden vendt mot den (det kan bety «ro deg ned/ ikke interessert» på hundespråk). Pust rolig. Se gjerne litt bort, gjesp, lat som hunden ikke er der… slapp av selv, og hold øye med hunden fra øyekroken. Du vil at hunden din skal lære å slappe av- ikke prøve å få kontakt med deg…
Det kan være nyttig å ha et lett bånd på hunden i starten, så det er litt begrenset hva annet den kan gå og finne på.
Belønning = ROLIG ros/ oppmerksomhet + en godbit
1. Legg frem teppet. Guide hunden din bort på teppet med en godbit i hånda og tydelig håndbevegelse. Med en gang hunden er på teppet, slipp godbiten ned på teppet rett foran hunden (tenk at belønningen kommer fra teppet).
2. Slipp et par godbiter til i rask rekkefølge, før hunden rekker å gå av teppet.
3. Guide hunden ned i liggestilling med en godbit (ev be hunden legge seg hvis den kan Ligg kommando). Belønn når hunden ligger.
4. Fortsett å gi 10-15 små godbiter i rask rekkefølge- legg de på teppet mellom hundens frampoter- med 1-2 sekunders mellomrom, så hunden blir liggende.
5. Forsøk å fri hunden ut før den reiser seg: Si Fri! og la hunden se at du kaster en godbit litt vekk. Hunden lærer å bli liggende på teppet (i påvente av neste belønning) til du sier Fri!
6. Gjenta prosessen over 3 ganger
7. Etter 4. repetisjon, VENT! Se hva hunden gjør, du har jo allerede gitt den svaret!
💡Gi hunden muligheten til å selv komme på hva som er lurt å gjøre (legge seg på teppet). Vær klar til å belønne flere ganger på rad med en gang den gjør det.
8. Gradvis strekk tiden litt før du belønner. Og forsøk å fri ut hunden før den reiser seg og stikker avgårde, du vil jo helst lære hunden å bli på teppet til du sier Fri!
I begynnelsen ser du etter hvilken som helst adferd som er MER avslappet enn når dere startet. F eks snuse på teppet, se bort, senke hodet, blunke, gjespe osv. Prøv å legge ned godbitene når du ser den type adferd. Du belønner simpelthen ekte ro.
Forsøk å unngå å belønne når hunden stirrer på deg. Det er vanskelig i begynnelsen, men du vil at hunden skal lære å slappe av istedenfor å prøve å få kontakt med deg- trass i at kontakt er en adferd som ofte har blitt mye forsterket tidligere! Så fortsett å gi hyppig belønning på teppet, men forsøk å time det slik at godbitene kommer når hunden IKKE fokuserer på deg.
Ettersom hunden forstår at det er MINDRE aktivitet som får godbiter til å dukke opp på teppet, vil den sannsynligvis legge seg bedre til rette, rulle over på ene hofta eller legge hodet ned. Det kan ta flere økter. Belønn all slik adferd!
Gradvis øk tiden litt mellom hver belønning (men ikke alltid lengre), så hunden lærer å bli liggende og slappe av i lengre perioder. Målet er at hunden til slutt sovner mens den venter på neste godbit!
Tips:
Du kan få mange gode treningsøkter på dette mens du lager mat, jobber på PC eller ser på TV- bare ha en skål med litt av dagens matrasjon tilgjengelig på benken/ skrivebordet; og gi hunden rolig en forkule for å ligge på teppet/ plassen sin, med jevne mellomrom.
Gi fylt Kong/ tyggebein på teppet også, så får du dessuten gratis trening på kjøpet- gode, rolige følelser kobla til teppet. Spesielt kjekt for pauser på tur og besøk!
Etterhvert som hunden blir flinkere kan dere fortsette treningen med gradvis større forstyrrelser rundt- på terrassen, i hagen, i parken, med gjester tilstede osv.
Lykke til!