Valpebiting
En av de vanligste utfordringene i starten: Når det viser seg at den søte lille valpen egentlig er en vill og pelskledd piraja… Og det gjør vondt!
(Men det går over).
At valper biter er helt normalt, og de har faktisk sine grunner til å holde på sånn:
- Valper leker ofte ganske røft med søsknene sine, og i valpekassa bruker de gjerne tennene til å få oppmerksomhet og invitere til lek (med gode resultater)!
- Valper utforsker verden med munnen. På samme måte som småbarn griper alt med hendene, griper valpen alt den kan få tak i med munnen…
- Valper må gjennom en ukomfortabel tannfelling hvor nye tenner kommer frem. Det varer 2-3 måneder.
- Gjeterhunder er genetisk programmert til å gjete, jage og nappe i ting som beveger seg raskt- små barn er helt perfekte…
- Retrievere er genetisk programmert til å gripe og holde alt de kan få inn i munnen- hender og armer inkludert…
- Terriere er genetisk programmer til å fange og bite/ riste smådyr som beveger seg- føtter og flagrende buksebein ligner ganske mye…
- Osv…
Gjør dette:
Når vi velger å bringe en valp inn i livet og hjemmet vårt så er det vårt ansvar å ha lettfattelige regler og grenser for valpen (og alle familiemedlemmer) å forholde seg til. Valpen aner jo ikke hva reglene er når den flytter inn, og kan ikke lære uten din hjelp!
- Regel nummer 1 er at valpebiting er ofte veldig forutsigbart. Dvs at du veldig ofte kan FORHINDRE problemet før det starter. Kjempelurt og veldig effektivt!
Bli morsom FØR valpen biter deg, ikke NÅR valpen biter deg… Jo flinkere du er til å gi valpen noe annet å bite på eller noe bedre å gjøre før den begynner å bite på deg, jo raskere vil faktisk valpen slutte å bite. - Trøtte valper biter. Overstimulerte valper biter. Frustrerte valper biter. Valper som må på do biter. Sultne valper biter…. Så legg en plan for forutsigbare episoder og hvordan du kan avlede valpen før den gjør noe dumt- husk at adferd som gjentas ofte blir en vane! Så f eks problemtider er når barna kommer hjem fra skolen, etter tur, eller 30 min før leggetid- da er det kanskje smart å sette valpen bingen sin med noe deilig å tygge på isteden, leke med valpen med en leke, eller tar en kort treningsøkt som avsluttes med å lete etter tørrfor i gress/ pappeske. Poenget er å gi valpen noe bedre å gjøre FØR den begynner å bite.
- Ha lange drakamp-leker tilgjengelig overalt, slik at du kan avlede valpen med å bite leken istedenfor deg hver gang du ser at den kommer mot deg med ‘bite- fjes’. Ha en lett tilgjengelig i lomma- eller du kan plassere leker strategisk innen rekkevidde rundt i rommet/ huset. Valpen trenger å bite noe, men må lære hva som er lov å bite på!
Og du? Det går over.
Time out?
Hva om valpen allerede henger fast i tåa di?
- HVIS valpen biter- skrell den vennlig av deg og tilby en leke isteden. Gjør leka mer attraktiv enn deg selv! Lange drakampleker er best- god avstand mellom dine fingre og valpens tenner. Gi mye positiv oppmerksomhet for å bite leka!
Hva om valpen ikke lar seg avlede?
- Hvis valpen fortsetter å bite- ignorer valpen og gå vekk, uten drama eller oppstyr. Umiddelbart, hver gang. (Det er isåfall stort sett enklest å fjerne deg selv, ikke valpen. Å sette valpen i ‘time-out’ blir lett en konflikt; og krever for mye tid, styr og oppmerksomhet til å bli en tydelig og umiddelbar konsekvens for valpen. Du må enten fullstendig ignorere bitingen (ikke alltid så lett…), eller fjerne deg selv umiddelbart.
- Det betyr at leken stopper, moroa stopper, all oppmerksomhet stopper. Vær så udramatisk som overhodet mulig. Poenget her er at biting resulterer i det motsatte av det valpen ønsker (som er oppmerksomhet/ lek)- du går din vei.
- Hvis bitingen er vanskelig for deg å ignorere, gå bak valpegrind e.l. hvor valpen ikke kan nå fram til deg.
- Tell til 10. Hvis du venter lenger vil valpen glemme hvorfor du gikk.
- Vær klar til å gi valpen noe bedre å gjøre med en gang du kommer tilbake, f eks tilby en leke eller tyggebein. Hvis ikke er det sannsynlig at valpen bare begynner å bite igjen.
Hvis alle i familien er flinke til å følge disse reglene bør du se at bitingen avtar både i intensitet og antall episoder ganske raskt.
Pass på at valpen får oppmerksomhet og gode resultater (belønning, lek, tilgang på ting valpen liker) når den IKKE biter, og for all annen adferd som dere liker. Valper gjør definitivt det som lønner seg for de.
Alle i familien må følge reglene- ellers blir det forvirrende og urettferdig for valpen.
Små barn og valp bør aldri være alene sammen, slik at du kan hjelpe begge parter å få til riktig.
Når barn og valp leker eller trener er det smart å ha trappegrind eller kompostgitter imellom, slik at valpen ikke kan bite på barnet- selv om valpen vil leke så gjør det VONDT.
Hvorfor fungerer dette?
- Tenk på hva som motiverer valpen til å bite: oftest ønske om oppmerksomhet/ lek, og utløp for naturlig behov til å gripe/ bite. Hvis valpen får mange andre gode utløp for gnaging/ biting, og biting= ikke oppmerksomhet/ lek, vil valpen fort slutte å bite.
- Husk at en negativ reaksjon fra oss (skrike, dytte vekk, tilogmed kjefte) kan oppfattes som en morsom lek for mange valper- eller valpen blir redd for deg.
- En adferd som ikke forsterkes, gjentas sjeldnere: Hvis vi aldri reagerer på biting med lek, oppmerksomhet eller noen som helst form for gøy reaksjon; så er det bortkasta å bite på oss.
- En adferd som forsterkes, gjentas oftere: Hvis vi blir morsomme når valpen biter på leka, så lønner det seg mye mer å bite leker.
- Valpen vil lære å underholde seg selv også. Når den blir litt eldre, og biting på oss dessuten aldri har vært veldig festlig, vil valpen etterhvert velge å gjøre andre ting istedet (pass på at du gir ros og oppmerksomhet for å bite på ‘lovlige’ ting som leker og tyggebein).
- Ta valpen på fersken når den er flink- belønn ønska adferd: Valpen vil lære å be om oppmerksomhet på en bedre måte, f eks gjennom å se på deg, hente leka si eller sitte.
Gjør ikke dette:
- Viktigst av alt: unngå å bli sint/ kjefte/ straffe valpen for å bite (ja, jeg vet at det gjør vondt!).
- Jeg har hørt veldig mange dårlige råd gjennom årene- fra å pipe som en valp (mange valper blir mer gira, tenk ball med pip…), knipse valpen på snuten (au!), helle Tabasco i halsen på valpen (!!, for ikke å snakke om de praktiske utfordringene), eller legge valpen på ryggen og holde den nede til den ‘gir seg’ (blir stiv av skrekk).
- Ta det med ro- valpen din er IKKE ‘dominant’, og du trenger IKKE straffe valpen for å lære den at det er «galt» å bite.
- Metoder som eksemplene over er i beste fall lite effektive, og i verste fall direkte dyreplageri. Det er viktig at du som valpeeier får vite at det er stor risiko for å gjøre vondt verre med metoder som er basert på å skremme, fysisk straffe eller ‘vise valpen hvem som er sjefen’. Du kan faktisk skape frykt og aggresjon ved bruk av slike metoder.
- Ingen i familien bør leke ‘bite-lek’ med hender, hvis du ikke vil at valpen skal bite på hender… All lek mellom valp og menneske bør alltid inkludere en leke. Slik har valpen alltid noe ‘lovlig’ å bite!
Noen flere lure tips:
- Tilrettelegging: Det er KJEMPEVIKTIG å kunne forhindre at valpen får mulighet til å f eks bite barna eller plage den voksne familiehunden. Valpen bør ha en egen ‘valpe-sone’, f eks lekegrind eller bak trappegrind/ kompostgitter i en rolig del av stua eller kjøkkenet. Der skal valpen ha tilgang på minst 1 komfortabel seng, vann, leker og tyggebein. Det gir deg muligheten til å få en pause, valpen er trygg der hvis du er opptatt med noe annet, og valpen får roe seg ned uten forstyrrelser hvis den får helt overtenning…
- Pass på at valpen din får utløp for å bite/ gnage- valpen TRENGER det! Valpen bør alltid ha tilgang til flere ulike tyggeleker og tyggebein. Gummileker, tauleker, Kong og naturlige tyggebein som tørka muskler og sener er ofte gode alternativer, men alle valper har ulike preferanser. Frosne/ kalde alternativer kan hjelpe under tannfellinga, f eks frosne gulrøtter (vær tilstede i tilfelle valpen skulle få en bit i halsen såklart); eller vri opp en tauleke/ klut/kjøkkenhåndkle i kjøttkraft og frys det.
- Pass på at valpen får alle sine behov møtt- lek, trening, fysisk aktivitet, bruke sansene sine og ikke minst nok hvile. Hvis valpen er frustrert eller permanent overtrøtt vil den være bitete.
- Pass på at valpen får nok god søvn. Valper trenger mye søvn, også i løpet av dagen. Legg til rette for hvileperioder ila dagen, ev i valpegrinda med tyggebein- noen valper trenger litt ekstra hjelp til å slappe av.
Hvis valpen er overstimulert/ overtrøtt vil den garantert begynne å bite, så vær føre var og avled valpen FØR bitingen starter. - Pass på at valpen får nok mat, 3- 4 måltider om dagen opp til ca 6 måneder. En sulten valp er ofte en bitete valp!
- Ting vi ofte ser på som straff, f eks dytte valpen vekk, si Nei!! etc kan ofte oppfattes som morsom lek av valpen- og forsterker derfor bitingen. Derfor lurt å være så nøytral og rolig som bare mulig isteden!
Når er biting kanskje mer enn bare valpebiting?
Du bør søke hjelp av en kvalifisert, belønningsbasert hundetrener hvis:
- Valpen din knurrer, glefser eller biter hvis noen nærmer seg en ressurs valpen verdsetter (mat, tyggebein, leker etc)
- Valpen fryser (stivner i kroppen) og stirrer direkte på personen før den biter
- Valpen oftest biter så hardt at det går gjennom huden
- Valpen bjeffer, knurrer, glefser mot eller biter (ikke lekent) fremmede
- Valpen knurrer, glefser mot eller biter (ikke lekent) barn