Valper er ikke blanke ark!

Valper er ikke blanke ark

Når en skal få seg hund tenker nok mange at en valp kommer uten «bagasje». Det er dessuten vanskelig å tenke klart når en ser søte små pelsklinger!
Både arv og miljø påvirker hvem valpen blir. En valp vil arve gener fra foreldrene og tidligere generasjoner, og disse genene vil påvirke valpens fysiske og mentale potensiale. Hundens gener påvirker adferd som for eksempel:
– Hvor sosial hunden er med andre mennesker og hunder
– Tendens til aggressiv adferd for å håndtere stressende situasjoner
– Fryktrespons (løpe vekk, gjemme seg eller angripe?)
– Anlegg for stor lyst til å jakte, jage, bite, holde fast
– «Trenbarhet» (trainability)
– Impulsivitet og evne til å lære selvbeherskelse
– Adferd som er naturlig for hunden men eier kan oppleve som problem: bjeffing, graving, vokting, gjeting
Noen hunder avles for spesifikke egenskaper og personlighetstrekk- andre ikke. Hvis en f eks avler kun for utseende eller ukritisk for fortjeneste så vil det også påvirke egenskaper, helse og temperament. Noen trekk vil styrkes, andre svekkes.
I tillegg er det faktorer som spiller inn mellom parring og fødsel, f eks vil valpens evne til å håndtere stress som voksen påvirkes av om mor er stresset under svangerskapet.
Så, når valpen blir født, vil miljø og opplevelser hos oppdretter ha en massiv innvirkning på utviklingen av genetiske trekk.
Og valper fra samme foreldre, oppvokst i samme miljø, vil likevel ha individuelle personligheter og egenskaper. Sosialiseringen og treningen valpen får i sitt nye hjem vil ha en innvirkning på genetiske trekk og tidlig læring, men det vil ikke endre valpens personlighet.
Så hvis du skal skaffe hund:
  • Først av alt, velg en rase/ hundetype som passer din livsstil. Lær alt du kan om rasen, rasetypisk adferd og rasemessige behov. Det er f eks dumt å velge en rase som er «reservert mot fremmede» hvis du har 3 barn med masse venner som kommer og går…
  • Møt foreldrene (genene). Se hvordan de er. Det er ingen garanti, men en indikasjon. Er det ikke mulig å møte både mor og far skal oppdretter ha en ordentlig god grunn til det. «Mor er overbeskyttende for valpene» eller «far er aggressiv mot fremmede» er IKKE en god unnskyldning og lover ikke godt!
  • Forsikre deg om at oppdretter investerer i ENS (early neurological stimulation), sosialisering og miljøtrening fra valpen blir født til du henter den. Spør om:
– hva har valpen sett?
– hva har valpen hørt?
– hvem og hva har valpen møtt?
– hvor har valpen vært?
– hva har valpen lært?
– hvordan har valpen lært å leke?
– hva gjør valpen hvis den blir frustrert?
– hva gjør valpen hvis den kjeder seg?
Og du, vær skeptisk til valper som annonseres med fancy kreative merkelapper som Rottsky, Stafferanier eller Bullpoo… Morsomme «rasenavn» er bare gøy; men en god gammeldags blandingshund av mer eller mindre heldig rasekombinasjon, uten papirer og stamtavle, er IKKE en «designerhund» verdt sin vekt i gull
Jeg har jo selv en blandingshund og er på ingen måte rase-rasist, men jeg blir veldig betenkt når jeg ser en «bullweiler» som min til salgs for høyere pris enn en godkjent og NKK registrert rasehund!
Valper er ikke blanke ark. Både arv og miljø spiller inn. Valpens gener, og erfaringer og læring de første 12 ukene, vil ha en varig påvirkning resten av hundens liv!
Hvis du er førstegangskjøper er det aller beste er å søke råd FØR du kjøper valp. Det kan spare deg for en hel del overraskelser og problemer senere!
Trenger du hjelp til å finne fram i jakten på rett valp for deg? Ta gjerne kontakt.